loading

Kangoeroewoning

beesel 2019

In Beesel hebben we een bestaande garage/werkplaats verbouwd tot duurzame woning. Geen bijzondere opgave denk je dan, maar de opgave is specialer dan hij op het eerste oog lijkt. Onze opdrachtgever wilde graag zijn ouderlijk huis verbouwen en zelf intrek nemen in de duurzaam te verbouwen garage/werkplaats. Zijn vader blijft in de (verbouwde en verduurzaamde) bestaande woning wonen, waarbij onze opdrachtgever in de toekomst voor zijn vader kan zorgen; de kangoeroewoning.
Er is één gezamenlijke entree voor de wooneenheden. Vanuit de entree hebben beiden hun eigen deur naar een woondeel, maar ze maken wel gebruik van enkele gedeelde faciliteiten. Rechtsaf loop je het bestaande woonhuis binnen. Met een slaapkamer en badkamer op de begane grond is de woning reeds levensloopbestendig gemaakt. De bovenverdieping is te bereiken via een nieuw geplaatste trap en is volledig verbouwd. Hierbij is onder andere de kap volledig geïsoleerd. Ook vinden we hier de technische ruimte waar de binnenunit van de lucht-water warmtepomp staat die beide woondelen verwarmd en van warm water voorziet. De 40 PV-panelen die de wooneenheden van elektra voorzien liggen dan weer op het dak van de verbouwde garage/werkplaats.

Als we vanuit de entree linksaf slaan komen we in de voormalige garage/werkplaats terecht. Nagenoeg alles is hier aangepakt. De gesloten achtergevel is opengebroken en door de glazen uitbouw komt er nu licht tot diep in de woonruimte. De begane grondvloer is eruit gebroken en op een dikke laag isolatie is een nieuwe betonvloer gestort. Deze is na het storten gevlinderd en in het zicht gelaten. De verdiepingsvloer is verlaagd waardoor op de bovenverdieping 3 slaapkamers, een badkamer en bergruimte gerealiseerd kon worden. Ook het dak is voorzien van elementen met een hoge isolatiewaarde. Een zijde van het dak is bijna volledig gevuld door de PV-panelen en aan de andere zijde is de stalen buitenafwerking in het zicht die perfect past bij de industriële look and feel van dit woondeel.
De trap vormt de scheiding tussen de woonkeuken en woonkamer. De woonkeuken heeft zicht op zowel de straatzijde als, door middel van openslaande deuren, op de tuin. De woonkamer heeft een panoramisch zicht op de tuin en achterliggende landerijen. Middels twee treden is hier op een speelse manier een zit, speel en werkplek gecreëerd waarbij aan de buitenzijde het gras speels omhoog de tuin inloopt. Alles bij elkaar een mooi ensemble waar twee ‘gezinnen’ samen kunnen wonen op de plek waar ze dat al zo lang doen!