loading

Brouwen aan het park

Venlo 2019

Deken van Oppensingel 4-6
Met de verhuizing naar het oude postkantoor is het pand waar Museum Van Bommel Van Dam zat leeg komen te staan. Met een schitterende locatie aan de rand van het centrum en aan het Julianapark is het niet verwonderlijk dat veel partijen geïnteresseerd waren toen de Gemeente Venlo middels een tender het pand van de hand wilde doen.
Bij de Gemeente Venlo was er de wens/eis om de oorspronkelijke museumwoning en depotgebouw te slopen. De woning (met directe toegang tot het museum) was destijds een eis was van de familie Van Bommel – Van Dam om zich met hun collectie hier te vestigen. In het plan dat we samen met onze opdrachtgever gemaakt hebben is er daarom voor gekozen om beide gebouwdelen te behouden. Het gehele gebouw zal gebruikt gaan worden als brouwerij met terrassen aan/in het park. Via de huidige entree betreden we het gebouw. Een infobalie en kleine giftshop krijgen in dit middendeel een plek. Links lopen we dan het vrij toegankelijke deel van de brouwerij is. Onder de later aangebouwde noordelijke museumzaal ligt een bunker. De ruimte tussen de bunker en vloer van de zaal is open gebroken om een verdiept brouwhuis te plaatsen. Hiermee het centrale punt in deze voormalige museumzaal. Daaromheen komt het horecadeel met bar, proeflokaal en kleine keuken.

Aan de noordelijke parkzijde zal het gebouw geopend worden en komt er een terras dat aan/in het park ligt. Een plek voor bezoekers om in het zonnetje van een vers gebrouwen biertje te genieten of waar mensen uit het park kunnen komen om wat te bestellen. Aan de oostelijke parkzijde zal de gevel ook geopend worden en komt het terras dat bij het proeflokaal behoort. Ter hoogte van de zuidelijke museumzaal zal de gevel aan de oostzijde geopend worden en komen enkele tuinderskassen tegen de gevel. Hier zal groente en fruit verbouwd worden die in de eigen keuken verwerkt worden.
De oorspronkelijke museumzaal krijgt een dubbele functie. Naast dat de bottelarij hier gevestigd zal zijn, is er ruimte voor een permanente expositie die de rijke Venlose brouwerij geschiedenis laat zien. Het depotgebouw zal als opslag/overslag dienen en de huidige kantoren in de voormalige museumwoning blijven in gebruik als kantoren. Eventueel kan er gekeken worden naar de mogelijkheid voor een Artist in Residence functie. Dit is afhankelijk van de toekomstige bestemming van het pand.
Helaas is het plan, met bijbehorende financiële aanbieding, niet de winnende aanbieding geworden.