loading

Centrumplan De Lier

De Lier 2014

Centrumplan De Lier
Midden tussen de kassen van het Westland ligt De Lier. Een klein dorp waar de gemeente de afgelopen jaren met enkele specifieke ingrepen het centrum klaar heeft gemaakt voor de volgende generaties. Een van deze ingrepen betrof de sloop van het huidige gemeentekantoor en politiebureau. Wij hebben voor onze opdrachtgever gekeken naar de meest optimale invulling van het gebied, wat de basis vormde voor de gedane grondbieding. De gemeente staat woningbouw in combinatie met kleinschalige commercie (en horeca) toe.
Het plein aan de centrumzijde van het plan kent twee sferen. De voorzijde van het plein is door een commerciële plint en het te realiseren terras een levendige plek en een meerwaarde voor het centrum geworden. Verderop het plein zorgen de grondgebonden woningen voor een meer private sfeer. Boven de commerciële plint zijn twaalf appartementen gerealiseerd die uitkijken over het plein en waar de bewoners op een zomerse avond

boven het geroezemoes van het terras nog een glaasje wijn drinken op hun balkon.
Daar waar de woningen aan het plein via een omsloten gebied worden ontsloten, zorgen de overige woningen voor smoel aan de Hoofdweg en ’t Perron. Hierdoor is het bestaande groengebied aan ’t Perron veranderd van vage achteraf plek naar prettige verblijfsplek. De woningen hebben allen een eigen tuin aan de achterzijde die via een achterom worden ontsloten. Het parkeren heeft binnen het plangebied een plaats gekregen zonder direct in het oog te springen.
ism Spring-architecten