loading

Duurzaam Amsterdams

Category

Duurzaam, Wonen

venlo 2017

Op de Hogeschoorweg in Venlo lag jaren een open stuk grond verscholen achter een hoge haag. Toen de erven ervan het perceel  in de markt zetten waren onze opdrachtgevers er snel bij. Enige probleem, het was nog geen bouwkavel. De eigenaren gaven opdracht tot het schrijven van een ruimtelijke onderbouwing voor de inpassing van een woning en wij verzorgden het bijbehorende ontwerp.
De vraag om een jaren 30 huis (passend in de bestaande lintbebouwing) hebben we vertaald in Amsterdamse School stijl met een duurzaam karakter. Al zijn er ook zeker Delftse School elementen terug te vinden in de gevels. De steile daklijn en uitbouw zijn opvallende elementen geworden. De uitbouw huisvest de entree en de trap van de begane grond naar de 1e verdieping. Op de 2e verdieping is er een schitterende werkkamer met uitzicht.
De ronding als stijlkenmerk is doorgetrokken naar het interieur. Om de scheiding tussen woonkeuken en woonkamer minder groot te maken, zijn de wanden in de woonkamer afgerond. Hierdoor ontstaat er een betere relatie tussen de ruimtes als de en suite deuren geopend zijn.

En uiteraard kunnen de deuren dichtgeschoven worden als de situatie er om vraagt.
De keuken richt zich op de straat terwijl de woonkamer, door hem over de volle breedte van de woning te plaatsen, juist het zicht op de tuin heeft. Op de verdieping vinden we de master bedroom met eigen badkamer. De twee kinderkamers delen een separate badkamer. Op de zolderverdieping is er nog plaats voor een logeerkamer, werkkamer en technische ruimte.
De techniek bestaat voor een groot deel uit de omvormer van de 28 zonnepanelen die op het dak geplaatst zijn. Hiermee kan de woning in zijn eigen energie voorzien. Het All electric house principe. Door de hoge isolatiewaarden van de vloer, wanden en het dak is er relatief weinig energie nodig om de woning op te warmen. Op de slaapverdieping zijn er zodoende geen (elektrische) radiatoren en op de begane grond komen enkele kleinere (elektrische) radiatoren. Het warm water komt van een elektrische boiler met een inhoud van 150 liter. In de keuken zorgt een close-in boiler van 10 liter voor direct heet water. Duurzaam en jaren 30 dus.