loading

Energie huis

Category

Duurzaam, Wonen

Tags

Energie neutraal, Levensloop bestendig, Nieuwbouw, Passief huis

Melderslo 2012

Een houten vakwerk woning die meer energie opwekt dan het nodig heeft. 
Wij werden gevraagd om een woning te ontwerpen die energie zuinig was en qua bouwstijl geïnspireerd op houten vakwerkarchitectuur. De opdrachtgevers hadden een bestaande tuinderwoning uit de jaren 60 gekocht in het buitengebied met 2 hectare grond, enkele schuren en bomen.
De zon is voor een energie zuinig gebouw essentieel. De zon wordt gebruikt voor de energie opwekking en passieve opwarming. De positie van de woning is bepaald door de oriëntatie op de zon en de aanwezige bomen. Zodanig geïntegreerd dat er geen schaduw op het zuiden van de woning komt. De dakoverstekken zorgen er voor dat de zon in de zomer wordt geweerd en in de winter binnen komt zodat de ramen functioneren als passieve zonnecollectoren.
De energie opwekking gebeurd door zonnepanelen. Één dakvlak is volledig voorzien van zonnepanelen en gericht op het zuiden.

Met de zonnepanelen wordt alle benodigde energie opgewekt. De woning heeft geen gasaansluiting en is all Electric. Verwarming, warmwater, ventilatie en huishoudelijke apparaten zijn alle elektrisch.
Bouwkundig is er een woning gebouwd die een hele lage energie behoefte heeft. Een zogenaamd passiefhuis. Heel hoge isolatie van dak, vloer, wanden en glas, luchtdicht en gebalanceerde ventilatie die warmte terug wint. De energie behoefte voor verwarming is slechts 15 kWh/m2/jaar.
De basis van de woning is een houten vakwerkstructuur die het dak en de verdiepingsvloer draagt en de buitenwanden steunt. De buitenwanden zijn slechts een schil tegen de elementen. De constructie buiten is losgekoppeld van de binnen constructie om koude bruggen tegen te gaan. In het interieur is gelamineerd vuren hout gebruikt, exterieur is van gelamineerd Siberisch lariks.
i.s.m. Ben Keijsers architect