loading

RtC Q4 Venlo

Category

., Duurzaam, Wonen

Tags

Centrum, Duurzaam, Inbreiding, Prefab, Stadwoningen, Venlo

Venlo 2019

Q4 Venlo
In de wijk Q4 in Venlo ligt, tussen de straten Helschriksel, Kwietheuvel en Bij de Zeepzieder, een stuk grond braak. In 2018 schreef de Gemeente Venlo een Right to Challenge uit voor dit stuk grond. Het plan van de Gemeente behelsde enkele wooneenheden en marktpartijen konden met een gelijkwaardig of beter plan komen. Voor dit stuk grond ontwierpen wij 10 grondgebonden woningen.
De woningen hebben een klein grondoppervlakte en worden ontsloten door een gezamenlijke binnentuin. De hoogtes van de woningen wisselen en passen zich aan naar de bestaande omliggende bebouwing. Met woonoppervlaktes variërend van 112 tot 178 m2 is er wat te kiezen. Alle woningen hebben, naast een zitje in de gemeenschappelijke binnentuin, een dakterras gericht op het zuidwesten.

Het bouwen op deze centrum locatie is een uitdaging. Er is gekozen voor een prefab houtsysteem om de bouwtijd op locatie zo kort mogelijk te maken. Tevens kunnen we hiermee de woningen goed isoleren. De begane grond zal een baksteen afwerking krijgen en de bovenliggende lagen een verticale houten gevelbekleding. Ter hoogte van de verdiepingsvloeren breken horizontale lijnen het geheel. Op het dak zullen PVT panelen zorgen voor de opwekking van elektra en warm water. Duurzame stadswoningen dus!
Voor het plan is het destijds helaas niet gelukt een ontwikkelaar of ontwikkelende bouwer te vinden. Het plan is daarom niet ingediend bij de Right to Challenge.