loading

Vakwerk

Category

.., Erfgoed, Winkelen, Wonen

Tags

Herbestemming, Monument, Vakwerk, Venlo, Wonen-boven-winkels

Venlo 2018

Parade 26
In het centrum van Venlo staat dit Rijksmonument waar voorheen de schoenenzaak Van Beek – Van Heijster in gevestigd was. Voor onze opdrachtgever hebben wij een ontwerp gemaakt waarbij het pand is getransformeerd tot winkelruimte en 4 appartementen.
Eerder onderzoek van de Gemeente Venlo leidde tot het vermoeden dat in de zijgevel van het pand (tussen nr 26 en 28) nog een houten vakwerk aanwezig zou moeten zijn. Tijdens het strippen van het pand heeft de pandeigenaar het vakwerk volledig blootgelegd. Nader onderzoek dateerde het vakwerk op 1385! In het ontwerp hebben we er voor gekozen om de gang en het trappenhuis aan deze zijde van het pand te situeren waarbij de zijgevel met vakwerk in het zicht zijn gebleven.

Met de verschillende uitbouwen van de schoenenzaak was het gehele perceel bebouwd. We hebben de achterste uitbouw (van recentere datum) gesloopt zodat hier weer een stadstuin gerealiseerd kon worden. Hierdoor kon aan de achterzijde op de begane grond een appartement komen. Op de 1e verdieping zijn twee appartementen gerealiseerd. Een in het voorhuis en een in het eveneens oude achterhuis. Het appartement aan de achterzijde heeft nog een balkon als buitenruimte gekregen.
Op de zolderverdieping is het vierde appartement gerealiseerd. De verdieping met de grootste ‘wauw-factor’ loopt van voorhuis (leefruimte) door naar het achterhuis (slaapkamer) waarbij zo min mogelijk wanden zijn geplaatst om de ruimtelijke kwaliteit maximaal te kunnen ervaren.
Door goede samenwerking tussen pandeigenaar, Gemeente Venlo en architect is het resultaat schitterend geworden. Iets waar alle partijen terecht trots op zijn!